Året julklappstips

Nu är det bara två dagar kvar tills julafton och VAD SKA JAG KÖPA?! Här kommer lösningen på alla era problem! Istället för att köpa en nylanserad bärbar dator åt sina söner eller döttrar… Köp en bärbar orgel istället! Nu kan hela familjen vara med i julspeleriet och rulla igång denna fantastiska orgel ner till närmaste Ica för att köpa tidningen så att hela staden kan få uppleva toner från när & fjärran.

Snart koraltenta

Nu har det gått ett tag sedan jag gjorde ett blogginlägg, jag ska försöka bli bättre och skriva mer regelbundet. Snart blir det koraltenta. Det har vi för att lärarna ska kunna se hur det går för oss i Liturgiskt orgelspel.

Vi får en lista på 15 stycken psalmer som vi ska lära oss inför varje koraltenta. På koraltentan väljer lärarna vilken psalm de vill höra.

Ett annat moment i psalmtentan är att sjunga en psalm typ avista. Vi har ytterligare en lista på ca 114 psalmer som vi ska hinna sjunga igenom mellan varje tenta. Det här momentet har jag inte börjat öva på ännu. Jag ska sjunga genom psalmerna hastigt snart! 😄😄😄

Midsommarafton

Glad midsommar på er alla!

Igår var det midsommarafton, jag är fortfarande förkyld sedan Mallorca resan… Det var första midsommarafton som jag var sjuk. Det var jobbigt att orka med hela dagen och jag bara undrar… när blir frisk? Det var en lugn midsommar för mig, jag blev ju tvungen att tugga Ipren till jordgubbarna.

Idag är det midsommardagen och ikväll ska vi grilla. Efter att vi har ätit middag kommer jag att åka hem till Grillby. Hemma i Grillby väntar ett paket. Det paketet innehåller alla delar som återstår till orgelbygget. Jag beställer alla mina delar ifrån en äldre man från Umeå, Holmsjö orglar. Jag börjar fundera på hur jag ska lyckas hinna med att bygga färdigt min elorgel innan sommaren är slut. Mitt schema i sommar är väldigt fullbokat. Jag ska ju vikariera en hel del i min hemförsamling. Jag ska också spela upp för Zornmärket, rikspelman.

Jag tror att den här sommaren kommer att gå fort. Snart påbörjar jag min första termin vid kantorsutbildningen i Oskarshamn. Jag kom in som första reserv på Sköndal. Alla på den ordinarie listan tackade ja. Jag tror att det viktigaste är att man är flitig, seriös och mån om sina studier. Man är ju trots allt sin egen lärare eftersom man måste hitta en egen studieteknik. Det gick ganska fort för mig att hitta en studieteknik. Men jag kände att jag hittade den bästa studietekniken efter första halvåret. Jag har upptäckt att det är väldigt viktigt att av sina egna övningsinstrument på rummet. Det har fått mig att fokusera bättre när jag kan sitta lugn och ro och öva i fred utan att bli störd.

Hjo Folkhöskola!

Då var ansökan i Hjo färdig. Jag tycker att spelproven gick rätt så bra. De kände igen mig sen förra året, men det här året åkte jag utan nyckelharpa. Jag kände mig säker på mina solistiska stycken.

Vad som kändes mindre bra var proven i gehör och teori. De var rätt så knepiga. Bland annat skulle man höra intervaller (S6 eller L3), vilken ton ligger i basen, höra ackordets färgning, diktat och slutligen notera ner Idas sommarvisa utifrån eget huvud i notform.

Vad som kändes bra vid provet var att jag upplevde att de förstod att jag har jobbat hårt under det senaste året med mitt spel och notläsning och att min utveckling under året har gått fort.

Läs mer

Ansöknings vecka!

Hej, den här veckan är dags för ansökningarna till tre stycken skolor; Sköndal, Hjo och Oskarshamn. Det här året har gått ruskigt fort. Känns skönt att äntligen få göra det här provet… Jag har ju gått och väntat ända sedan jag började på skolan för att få göra provet. Äntligen kommer det till kritan.

Problemet nu är att jag har fått verk i handleden på vänster hand, vilket kommer att påverka mina ansökningar negativt. Jag hoppas ännu på att det ska gå över innan proven.

Just nu håller jag på smörjer med Ipren för att handen ska läka… Jag tror att de kommer från överansträngning dels från spelet för att jag har spelat med förstora grepp, hänvisning till Glädjens Blomster och Gammal fäbo psalm men jag tror också att det beror på överansträngning efter armhävningar.

Läs mer

Tillbaka

Åk, åk och åk!

Nu är mitt sportlov över och jag har ännu en gång påbörjat min resa tillbaka till Oskarshamns Folkhögskola. En jobbig väntan men det ska bli skönt att komma tillbaka.

img_1822
På mitt lov har jag för det mesta kopplat av. Men jag har också behövt skriva ansökningarna till alla skolor. Jag brinner för kyrkomusikeryrket och vill lära mig så mycket som det bara går. Men som vissa av er kanske minns, kom jag bara in på förberedande kantor förra året på alla skolor som jag sökte och därför måste jag söka på nytt. Min mamma hjälper mig med alla papper och det hade blivit svårt utan hennes hjälp.

På ett sportlov är det ju meningen att man också ska sporta. Jag har varit på Powerstep, Spinning och Core på SATS i Mall of Scandinavia och i Sollentuna Centrum med min orgellärare/träningspedagog Jörgen. Herregud, vad jag svettades!

 

img_1821

Sushi med mamma på Mall of Scandinavia.

 

img_1825Jag har också hunnit med att gjuta hörselproppar. Jag har länge tänkt att köpa formgjutna hörselproppar, problemet har varit att de kostar rätt mycket pengar. I ett yrke som musiker så MÅSTE man vars försiktig om sin hörsel. Jag har redan Tinitus och jag vill undvika att förvärra det. Tinitus kan smyga fram som sus eller pip i hörselgången. Har du någon gång hört ett pip i öronen efter en grym konsert, då vet du hur det känns! Ibland försvinner det pipet ifrån människor men ibland blir fet parmanet som för mig. I början kan det vara jätte jobbigt med pipet men efter en period så lär man hjärnan att solla bort det. Mitt Tinitus kommer i perioder ibland är det hemskt men för det mesta har jag tankarna på annat.

Till alla er som är musiker, var noga med att använda öronproppar. Köp ett par från Apoteket eller formgjut du med om du inte har ekonomiska problem. Jag köpte mina på Hörsel experten. Man kan aldrig göra en hörsel bättre, bara sämre.

Pedal projekt slutfört

Ja, då har min andra terminen här på Folkhögskolan kickat igång. Nytt år och ny hemsida igen, hehe! Den nya hemsidan är kopplad till min Facebook sida vilket underlättar för er att kontakta mig.

Vad har jag gjort under den här tiden? Jag har slutfört mitt projektet mer att bygga orgelpedalerna. Nu slipper jag boka en massa övningsrum. Allt jag behöver göra är att stiga upp ur sängen och sätta mig på orgelpallen så är jag redo att köra igång! Orgelpedalerna är kopplade till den övre synten. Där efter är allt vidarekopplat till min dator. Jag använder ett datorprogram med samlade orglar från bland annat Piteå för att få ut orgelljudet i min Roland högtalare men oftast spelar jag med hörlurar.

Jag har använt orgelpedalerna några veckor och det funkar suveränt. Jag hade lite problem under projektet, exempelvis gick några tungelement sönder och då fick jag beställa nya.

Att köpa orgel pedaler kostar väldigt mycket pengar de ligger omkring 14 – 18 500:-
Mitt projekt kostade omkring 3 000:-, visst blir det lite prisskillnad?

Ikväll tänkte jag gå på den nyrenoverade biografen med Pierre och nu är det dags för mig att laga en sen lunch, hänga tvätten och städa rummet. Hejsvejs!