Året julklappstips

Nu är det bara två dagar kvar tills julafton och VAD SKA JAG KÖPA?! Här kommer lösningen på alla era problem! Istället för att köpa en nylanserad bärbar dator åt sina söner eller döttrar… Köp en bärbar orgel istället! Nu kan hela familjen vara med i julspeleriet och rulla igång denna fantastiska orgel ner till närmaste Ica för att köpa tidningen så att hela staden kan få uppleva toner från när & fjärran.

Vecka 4

Hej! Här kommer denna veckas uppgifter.

Gehör: Öva vidare på tonplatshäftet i moll istället för dur. Respektive uppgifter i Modus Vetus

Kördirigering: Lära mig tenorstämman på Waldesnacht, För vilsna fötter, Agnus Dei och Moppsen.

Brukspiano: Jag har skrivit noter utifrån uppsjungningshäftet. Improvisation över blott en dag: Jag får inte längre spela melodin, jag ska ”fylla i solisten” lite åt gospel hållet.

Teori: Öva på inför prov i analys. PROV NÄSTA VECKA!

Piano: Jobba vidare med Liszt, Consulation (svååååååååårt!!!!)

Solistisk orgel: Vi har hunnit färdigt andra satsen ur det fyrhändiga stycket och spelat upp det på orgel i grupp. Jag ska hinna lära mig sista satsen, fugan. Jag har spelade upp Festmusik av Jerker Leijon på gudtjänstmusiken.

Spela sista satsen nästa vecka på orgel i grupp och fortsätt med nästa stycke i orgel.

Klassisk sång: Jag fick två nya stycken förra veckan, This day av Bob Chilcott och Ut mot ett hav av Benny Andersson. Jag har ännu inte hunnit öva på dessa två. Lektionen blev inställd sist för att David vabbade.

Liturgisk orgel: Jag har spelat 7 psalmer men inser nu att jag måste jobba vidare med några av dessa efter den liturgiska lektionen.

Vecka 3

Hej! Nu är det ett tag sen jag sist gjorde ett inlägg.
Det här är lite snabba anteckningar vad jag gör just nu i skolan…

Idag håller min grupp i mässan, 23/1

Kantor: Linnéa
Vaktmästare: Pontus
Epistel: Klara
Evangelium: Jasmine
Ministrant: Axel
Reserv: Frida

Gehör: Öva på tonplatshäftet i moll istället för dur. Respektive uppgifter i Modus Vetus

Kördirigering: Jag ska dirigera tisdag, 24/1 – Agnus Dei (Söderman) 

Brukspiano: Nytt uppsjungnings övningar häfte, improvisation över blott en dag. Hur gör jag om jag har en solist som spelar/sjunger melodin? Hur gör jag om det inte är någon solist? Blott en dag kan spelas i moll på vissa ställen andra gången. Tillexempel efter reprisen.

Teori: Öva inför prov i analys.

Piano: Jobba på Liszt, Consulation

Solistisk orgel: Jag ska hinna lära mig andra satsen av det fyrhändiga stycket. Försöka spela upp Festmusik av Jerker Leijon och även andra satsen på nästa orgel i grupp, onsdag.

Klassisk sång: Jag har fått två nya stycken, This day av Bob Chilcott och Ut mot ett hav av Benny Andersson.

Liturgisk orgel: Lära mig de tre första psalmerna. Börja sjung psalmerna. Fick lära mig ett Fugato förspel på psalm 34 och att om harmonisera sen på vissa ställen.
Sång: Två nya stycken. Fundera på om jag ska sjunga upp när min grupp är. David ska på begravning.

 

Snart koraltenta

Nu har det gått ett tag sedan jag gjorde ett blogginlägg, jag ska försöka bli bättre och skriva mer regelbundet. Snart blir det koraltenta. Det har vi för att lärarna ska kunna se hur det går för oss i Liturgiskt orgelspel.

Vi får en lista på 15 stycken psalmer som vi ska lära oss inför varje koraltenta. På koraltentan väljer lärarna vilken psalm de vill höra.

Ett annat moment i psalmtentan är att sjunga en psalm typ avista. Vi har ytterligare en lista på ca 114 psalmer som vi ska hinna sjunga igenom mellan varje tenta. Det här momentet har jag inte börjat öva på ännu. Jag ska sjunga genom psalmerna hastigt snart! 😄😄😄

Stryktur, struktur!

Heeeeej på er!

Då var jag tillbaka till bloggen igen för i år! Jag sitter jag utanför kapellet och ska snart ha orgellektion med Birger. Det ska bli så kul. 

Nytt för i år. Jag försöker strukturera upp mitt övningsschema. Det tar ett tag innan man hamnar i någon slags rutin. Jag skriver upp varje håla jag har och försöker fylla i den med att öva istället för att slöa bort tiden.

Jag har köpt en anteckningsbok. Med den skriver jag upp all info från lektionen. Det är lätt att man fastnar och tänker ”Vänta? Vad var det jag skulle göra?” Det kommer förhoppningsvis aldrig hända i år om jag följer min planering. 

Mer som är nytt i år är att jag har byggt ihop en orgelklaviatur under sommaren. Här kommer en liten bild på den.

Nu måste jag gå till lektionen, men försöker rapportera snart igen. 😊

Midsommarafton

Glad midsommar på er alla!

Igår var det midsommarafton, jag är fortfarande förkyld sedan Mallorca resan… Det var första midsommarafton som jag var sjuk. Det var jobbigt att orka med hela dagen och jag bara undrar… när blir frisk? Det var en lugn midsommar för mig, jag blev ju tvungen att tugga Ipren till jordgubbarna.

Idag är det midsommardagen och ikväll ska vi grilla. Efter att vi har ätit middag kommer jag att åka hem till Grillby. Hemma i Grillby väntar ett paket. Det paketet innehåller alla delar som återstår till orgelbygget. Jag beställer alla mina delar ifrån en äldre man från Umeå, Holmsjö orglar. Jag börjar fundera på hur jag ska lyckas hinna med att bygga färdigt min elorgel innan sommaren är slut. Mitt schema i sommar är väldigt fullbokat. Jag ska ju vikariera en hel del i min hemförsamling. Jag ska också spela upp för Zornmärket, rikspelman.

Jag tror att den här sommaren kommer att gå fort. Snart påbörjar jag min första termin vid kantorsutbildningen i Oskarshamn. Jag kom in som första reserv på Sköndal. Alla på den ordinarie listan tackade ja. Jag tror att det viktigaste är att man är flitig, seriös och mån om sina studier. Man är ju trots allt sin egen lärare eftersom man måste hitta en egen studieteknik. Det gick ganska fort för mig att hitta en studieteknik. Men jag kände att jag hittade den bästa studietekniken efter första halvåret. Jag har upptäckt att det är väldigt viktigt att av sina egna övningsinstrument på rummet. Det har fått mig att fokusera bättre när jag kan sitta lugn och ro och öva i fred utan att bli störd.

Mallorca

Hejsan! Idag är det Omsdag och jag befinner mig just nu i Malloca med min bror. Det är jättevarmt och vi brände oss redan första soldagen… Vi kom hit i Söndagskväll och vi gick ut och festade redan första natten till kl 5. Jag dansade som en galning och avslutade kvällen med att vricka foten, bra jobbat Pontus, allra första dagen! 🌚💩

Läs mer

Väntar på svar…

Tja, tja!
Vill informera att jag fortfarande väntar på svar från Sköndal, det är jobbigt att vara första reserv på det sättet… Jag hoppas naturligtvis på att någon tackar nej, men då får jag ju ytterligare ett val mellan Oskarshamn och Sköndal.

Sista svarsdagen är den 31:a och då får jag förhoppningsvis svar från Sköndal sen måste jag snabbt bestämma mig. 😫
Nästa vecka är det distansvecka så det blir inga privatlektioner. Distansveckorna tycker jag är en stor nackdel med kantorsskolorna. Sköndal kan inte ha det eftersom de inte har några distanselever. Läs mer

Kantorskonserten 2016

Vad jag glömde skriva i mitt förra inlägg var att vi hade kantorskonsert i tisdags, den 17:e Maj. Jag deltog i ett sexhändigt stycke som hette Marche Funébre D’une Marionnette av Charles Gounod. Det gick väldigt bra tyckte jag. Jag hade övat väldigt mycket inför det så jag kände mig redo för konsert.

Läs mer

Snart gått ett år

Nu är det snart över… Jag är färdig med alla ansökningar till alla skolor och jag har fått besked från alla skolor. Förra året kom jag in på förberedande kantor på Hjo- , Oskarshamn- och Geijerskolan. I år blev jag antalen till nästan alla skolor… Vadå ”nästan”? Läs mer